Compressiebehandeling

Compressietherapie wordt beschouwd als de basistherapie bij vaataandoeningen

Compressiebehandeling

Ziekte-modificerende behandeling voor veneuze aandoeningen

In de volksmond worden medische compressiekousen vaak en foutief 'steunkousen' genoemd. We moeten echter een duidelijk onderscheid maken tussen deze twee producten.

  • Medische compressiekousen zijn medische hulpmiddelen die de arts zo nodig kan voorschrijven als de patiënt de juiste indicaties heeft of als hij/zij denkt dat ze nodig zijn. In de zorgwinkel wordt dan de maat genomen bij de patiënt. In sommige gevallen worden er ook kousen op maat gemaakt, speciaal voor de klant.
  • Steunkousen zijn daarentegen alleen geschikt voor mensen zonder vaatproblemen.

De aders in de benen zorgen ervoor dat het bloed terug naar het hart stroomt. De kleppen in de aders werken als een terugslagklep, die ervoor zorgt dat het bloed maar in één richting kan stromen, namelijk in de richting van het hart. Zo kan het bloed zich niet ophopen in de benen. Bij een gebrek aan lichaamsbeweging en te veel zitten of staan wordt er elke dag urenlang grote druk uitgeoefend op het vaatstelsel.

 

Als de spierpomp van de kuiten de terugstroom van het bloed niet langer voldoende ondersteunt, worden de aders wijder en sluiten de kleppen niet langer volledig. De benen worden zwaar en moe. Zwelling en knellende sokken of schoenen zijn hier een teken van. Later kunnen zich spinnetjes, spataders of beenzweren ontwikkelen.

Alleen de medisch juiste drukgradiënt garandeert medische werkzaamheid.

De druk die wordt uitgeoefend door compressiekousen neemt geleidelijk af in distale (enkel/voet) naar proximale (dijbeen) richting, omdat deze afnemende drukgradiënt beantwoordt aan de medische vereisten voor compressietherapie.

Omdat mensen rechtop staan, is de veneuze druk het hoogst bij de enkel en voet (distaal). Het onderste derde deel van het onderbeen loopt daarom het grootste risico op pathologische aandoeningen. De druk die wordt uitgeoefend door de compressiekous moet daar dus bijzonder hoog zijn. De drukgradiënt moet daarentegen lager zijn in de knieholte om afklemming van de oppervlakkige ader te voorkomen. De drukgradiënt neemt geleidelijk af van 100% bij de enkel tot 40% op het dijbeen.

De druk die wordt uitgeoefend op de enkel bepaalt de classificatie van medische compressiekousen in de vier verkrijgbare compressieklassen.

Waarom steunkousen geen medische compressiekousen zijn

In de regel hebben steunkousen geen gereguleerd afnemende drukgradiënt. Dat kan ertoe leiden dat het bloed zich nog steeds ophoopt in de benen en er nog steeds veneuze aandoeningen ontstaan, of dat de symptomen niet worden bestreden.

De maat van de kous wordt doorgaans bepaald door de schoenmaat.

Aangezien steunkousen niet op voorschrift verkrijgbaar zijn, zijn ze alleen geschikt voor mensen zonder bestaande vaatproblemen. Ze hebben absoluut geen plaats in de klinische geneeskunde!

Compressietherapie voor patiënten met oedeem

Als de functie van het vaatstelsel verstoord is, neemt de druk in de aders toe en lekken er waterige bloedcomponenten uit de aders naar het omringende weefsel. Daardoor zullen de enkels en benen opzwellen. In deze situatie moet het aangetaste lymfestelsel van de oedeempatiënt nog harder werken om het vocht in de weefsels terug te voeren naar het hart.

In deze situatie bieden vlakgebreide mediven compressiekousen de best mogelijke ondersteuning om de resultaten van lymfedrainage in stand te houden. En daarom is het zo belangrijk om de kousen regelmatig te dragen.

In zomer ontstaat er nog gemakkelijker zwelling en ophoping van vocht. Bij hoge temperaturen treedt er namelijk een verfijnd mechanisme in werking om het lichaam af te koelen. De oppervlakkige aders verwijden zich, zodat het bloed meer warmte kan afgeven dankzij het grotere oppervlak. Zo kan de lichaamstemperatuur dalen.

Compressiekousen na plastische/cosmetische chirurgie

Nadat het vet is weggezogen, de buikwand strakker is gemaakt en de vorm van de borst veranderd overeenkomstig de wens van de patiënt, is het doel de nieuwe vorm(en) te ondersteunen tijdens het genezingsproces. Hiervoor bestaat er speciale compressiekleding, zoals lipomed van medi. Dit product zorgt ervoor dat de overblijvende vetcellen optimaal verdeeld worden in de weefsels en holtes die mogelijk zijn ontstaan worden opgevuld. Het zorgt er ook voor dat de huid niet gaat krimpen of golven gaat vormen en voorkomt het ontstaan van oedeem en hematomen. Op deze manier wordt binnen vier tot zes weken een gelijkmatig silhouet gevormd.

  • Medische compressiepanty's zijn het meest geschikt na liposuctie of een buikwandcorrectie.
  • Na een borstoperatie verdient het aanbeveling dat de patiënt consequent een goed ondersteunende bh draagt.
  • Er zijn speciale compressievesten voor mannen na reconstructie van de natuurlijke vorm van hun borst.

Al deze kledingstukken zijn gemakkelijk aan te trekken en zitten comfortabel, zelfs op warme dagen, actief ademend en vochtdoorlatend zijn.

Medische compressiekleding van medi

Eén erg speciaal kenmerk van medische compressiekousen van medi is dat ze er niet uitzien als medische hulpmiddelen. Ze zijn even doorschijnend als een panty en bijzonder modern, dankzij een groot aanbod aan standaard kleuren en modekleuren voor elk modeseizoen. Er is bovendien een aantrekkelijke keuze aan chique topbanden voor kousen op dijbeenlengte.

Er zijn ook medische compressiekousen voor mannen, (bijv. mediven for men) die visueel niet te onderscheiden zijn van de gewone kniekousen voor de man. Voor de gebruiker betekent dit medische werkzaamheid gecombineerd met modieuze kenmerken en het grootste draagcomfort. Compressiekousen van medi passen perfect: ze zakken niet af en knellen niet.

Dankzij de Clima Comfort-technologie zijn zweterige benen iets uit het verleden, omdat de kous het vocht snel afvoert naar de buitenkant van het kledingstuk. Er is dus geen enkele reden meer om medi compressiekousen alleen in de winter te dragen.

Compressiekousen voorkomen de progressie van chronische vaatinsufficiëntie

Tight-junctions vormen een barrière waardoor vloeistof en opgeloste stoffen niet meer ongehinderd kunnen weglekken naar de interstitiële ruimte.

Vergeleken met gezonde mensen hebben patiënten met oedeem en veneuze zweren minder CLDN-1, CLDN-5 en eiwitten, moleculen die aanwezig zijn in een TJ (tight junction molecules).

Biopten die zijn afgenomen bij gezonde mensen en patiënten met oedeem en veneuze zweren vóór en vier weken na compressietherapie bevatten na vier weken significant hogere waarden voor de mRNA, CLDN-1, CLDN-5 en eiwitten waaruit TJ’s opgebouwd worden.

Dat is een duidelijke aanwijzing dat compressietherapie deze belemmeringen kan wegnemen en zo de progressie van chronische veneuze insufficiëntie die wordt veroorzaakt door TJs1 voorkomt.

Een doorslaggevende factor voor het succes van compressietherapie is de therapietrouw van de patiënt. Hoe comfortabeler en gebruiksvriendelijker de compressiekousen zijn, hoe meer patiënten geneigd zullen zijn ze te blijven gebruiken. Met hun grote elasticiteit en doorschijnendheid, gebruiksvriendelijkheid en modieuze kleuren bepalen mediven compressiekousen de norm voor comfort en therapietrouw.

Bron: 1 Herouy Y, Rabe E et al, Int. J. Mol. Med, July 2006

Compressiekousen verbeteren het spiermetabolisme

Niet alleen mensen met een vaataandoening, maar ook mensen zonder vaatproblemen vinden baat bij het effect van compressiekousen.

Er is een onderzoek uitgevoerd waaraan 19 marathonlopers met gezonde bloedvaten deelnamen en een halve marathon liepen met en zonder compressiekousen (20 mmHg). Uit de resultaten blijkt het volgende voor de lopers met compressiekousen, in vergelijking met de lopers zonder:

  • ze herstelden sneller wat betreft de veneuze hervultijd
  • de veneuze pompkracht herstelde zich gedeeltelijk
  • ze hadden een tot 15% snellere tijd dan de lopers zonder compressiekousen

Samenvatting van de onderzoekers: compressiekousen dragen verbetert het spiermetabolisme en bevordert een sneller herstel na sportbeoefening.1

Als onderdeel van een compressietherapie met een uitstekende naleving, die met name kan worden bereikt door gebruik te maken van patiëntvriendelijke kleding, zoals medi compressiekousen, profiteren patiënten met een vaataandoening van de bekende effecten: de spontane verbetering van symptomen en de preventie van een progressief verloop van de vaataandoening.

Bronnen: 1 Dr. med. S. Sadoun et al, Dermat. Nachrichten 9/02.